Return to site

Maasai wandelen door Nederland voor Klimaatverandering

De Maasai Climate Walk zorgt voor bewustzijn en nieuwe plannen

Amsterdam, 25 september 2018

Het kleurrijke en iconische nomadenvolk de Maasai wordt door de klimaatverandering met uitsterven bedreigd. Rijke tradities op het gebied van leiderschap, opvoeding, gemeenschapszin en leven in een harde natuur dreigen verloren te gaan. Dat zegt Maasai leider Ezekiel Ole Katato, die deze week in Nederland is en tijdens verschillende bijeenkomsten zal spreken over de Maasai en klimaatverandering.

broken image

Ole Katato werkt met zijn stamgenoten hard aan structurele verbeteringen voor de leefsituatie van zijn volk. Er wordt een droogte management fonds opgericht waarin jongeren en vrouwen een belangrijke rol krijgen. Er zijn economische en spirituele activiteiten op het gebied van wandelen met de Maasai en er wordt gewerkt aan geboortebeperking bij het vee om overbegrazing te voorkomen.

Daarnaast is Ole Katato – samen met de Nederlandse Stichting Friends of the Maasai - bezig met het organiseren van een Maasai Climate Walk in juli 2019, waarbij zo’n 10 Maasai een week door Nederland zullen wandelen. Zij vragen hiermee aandacht en steun voor de effecten van klimaatverandering op inheemse volken algemeen, en de Maasai in het bijzonder. Tijdens deze tocht presenteren de Maasai hun eigen visie op het omgaan met klimaatverandering. Ze gaan langs scholen, bedrijven en festivals en spreken daar over hoe wij hen kunnen ondersteunen in hun strijd voor een beter leven. Voor zichzelf, voor hun vee, maar ook voor de natuur om hen heen.

broken image

Over de Maasai

‘De Maasai zijn een waardig en trots volk. Ondanks de druk van buiten hebben ze veel traditionele wijsheden en gebruiken kunnen handhaven’, aldus Ole Katato. Vanuit die tradities en kracht worden nu plannen gemaakt die aansluiten bij de eigen identiteit en cultuur en tegelijkertijd bijdragen aan nieuw perspectief op inkomen en voedsel.

Hoewel tellingen moeilijk zijn wordt het aantal Maasai op dit moment geschat op 1 tot 1,5 miljoen. Ze leven in Zuid Kenia en Noord Tanzania. Vanwege hun stoere en kleurrijke uiterlijk spreekt deze stam velen zeer tot de verbeelding. Ze leiden met hun vee een nomadisch bestaan. De dieren zijn vaak hun enig bezit. Hun stam heeft rijke tradities op het gebied van leiderschap, gemeenschapszin, opvoeding en leven in een harde natuur. Lang behoorde de grond aan de gemeenschap, totdat kapitaalkrachtige en invloedrijke partijen zich hele gebieden begonnen toe te eigenen.

Weersvoorspelling

Eeuwenlang hebben de Maasai de seizoenen en het weer kunnen voorspellen door naar de stand van de sterren en verschillende signalen in de lucht te kijken, maar de laatste jaren is er geen pijl op te trekken. Door de klimaatverandering is het weer voor hen onvoorspelbaar geworden en kampen ze regelmatig met extreme droogte.

Wordt partner van de Maasai Climate Walk

Wil jij een rol spelen in de Maasai Climate Walk of wil je dat de Maasai jouw bedrijf komen bezoeken? Schrijf je dan in als partner van Friends of the Maasai of neem contact met ons op via hello@friendsofthemaasaiorg

broken image

Tenslotte

Ezekiel is momenteel t/m 26 september in Nederland in verband met verschillende conferenties waar hij zal spreken.

Voor een gesprek met Ezekiel Ole Katato of andere vragen kunt u contact opnemen met Willem Lageweg willem@willemlageweg.nl

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK